IKLAN PENAJA

Followers

Tuesday, 10 January 2012

KENALI DIRI MELALUI WARNA!



hye kamu-kamu semua..ok2 kali ini mokcik nak kongsi pulak personaliti kita masing melalui warne..yelah kadang2 melalui warne ni baru lah kite dapat kenal diri masing2..yang ini mokcik ambil dari rujukan buku so mehh ler..kite tilik..eh!bukan tilik nasib tau..tapi tilik diri masing2 warna mana yang selalu kita suka...

selamat membaca!

Putih - pendiam(sorry tak boleh buat warne putih) colour ni mokcik suke nampak suci murni je kan..tapi tu lah..sape2 yang suke warne ni seorang yang pendiam sikit la..kira macam tak banyak mulut..

biru - jujur-wah!tang ni sape2 yang suke wrne biru ni sangat2 la..bagus kita kawan dengan die sebab kawan yang jujur lah..paling bgus untuk kite ada..kawan yang ada time susah dengan senang..

merah - panas baran-err!sape2 yang suke warne ni panas baran..tpi ikut kajian yang lain warne merah ni..melambangkan..berani and romantik gitu..



hijau - peramah-wah!sape2 yang suke warne hijau ni peramah..tapi bukan banyak mulut...

ungu - comel-yup!sape2 yang suke warne purple ni kire dalam golongan comel la..kire orang cakap..kalau seseorang yang suke warne purple ni bila kite lihat penampilan die rase macam sejuk mata memandang gitu!

pink - nakal-erm yang hat colour ni..mokcik tak habis selidik lagi maybe betul la..seseorang yang suke warne pink ni..ada sifat nakal yang semula jadi..tapi bukan nakal kenakan orang lain ye..

hitam - perangai pelik-yup!warne hitam ni menujukkan seseorang itu jenis kita susah nak ramal tingkah laku die..senang cerita senang berubah-ubah..




coklat - klakar dan semula jadi-coklat pulak jenis seseorang yang senang kite untuk bergurau..atau bergaul..kire mereka yang sukakan warne coklat ni..jeni happy gud lucky!sape2 yang kawan dengan mereka akan mudah terseyum atau gembira..

kuning - manja-kuning..satu warne yang nampak lembut die..walaupun terang,kire macam seseorang yang sukekan warne kuning ni..jenis yang manja orang die..walaupun luaranye menujukan kekasaran die..

oren - personaliti yang menarik-cantik menarik!warne oren..tingkah laku mereka yang sukekan wrne oren ni..sangat2 menarik perhatian orang yang memandang..

kelabu - pandai menjage hati kawan-yup!warne kelabu ialah seseorang yang sangat2 menjaga hati kawan mereka kalau boleh..mereka akan ambil hati kawan mereka dengan sebaiknye!

jingge - brutal atau erti kata lain "gila-gila"



Monday, 9 January 2012

Kata hati ini by:mokcik atirah






Kata hati ini selalu inginkan yang terbaik perfect bak kate orang putih.tapi,PERFECT kah diri ini untuk mendapat yang terbaik??cukup kah diri ini untuk menerima yang terbaik yang cukup sifat dalam dan luarannya cukup kah diri ini??


Ya!kadang-kadang diri ini selalu bertanyakan kenapa orang itu boleh dapat yang kacak yang baik yang soleh dan sebagai macam yang..yang..??hemm tapi pernah tak korang bertanyakan kepada diri masing2 setiap yang diaturkan oleh diri kita ini adalah hasil dan acuan yang sesuai yang telah ditentukan oleh-NYA untuk diri kita sendiri atas setiap tingkah laku yang kita lakukan sendiri.



Bak kata orang dulu2 atau pun sekarang la.. “kalau jahat diri kita ini..jahat jugak la yang kita akan dapat..kalau permalas diri kita ini untuk solat..pemalas jugak lah yang akan kita dapat..semua nya mengikut tingkah laku kita sendiri..”erm..yeke??tapi kalau kita ini jahat sapa lah pulak yang akan ubah diri kita yang jahat ini kalau jahat jugak yang kita akn dapat btul tidak?!Jadi semuanya yang atas sudah tentukan,kita sebagai hamba dia terimalah dengan seadanya.



Pengalaman hidup

Banyak pengalaman yang selalu terjadi didalam hidup setiap lumrah yang hidup didunia ini samaada yang indah..sedih duka dan sebagainya. Pengalaman yang akan mengajar seseorang manusia itu menjadi yang lebih baik dan terbaik dari yang sebelum ini. Setiap manusia yang normal akal fikiran nya tidak akn pernah lari dari dihidangkan dengan satu makanan yang diberi nama CINTA. 





Satu permainan hidup yang pasti akan ditempuhi oleh setiap yang hidup dimuka bumi ini. Cinta bukan hanyalah berdasarkan semata-mata hanya pada manusia sahaja yang pasti cinta kita kepada pencipta yang maha ESA. Setiap kali jika seseorang itu putusnya dari cinta mengapa selalu berfikiran pendek?menangis dan meratap dan yang pasti tidak menerima apa yang telah ditentukan oleh yang atas sebagai pengarah dalam satu-satu cerita untuk manusia itu sendiri.





Dia lah penulis skrip yang mengatur siapa..apa..mengapa..dimana..adakah..bagaimanakah satu-satu pemain atau pelakon iaitu kita sebagai manusia akan memainkan wataknya sebagai pemain dalam satu2 layar filem hidup itu sendiri.



Ya!jujur saya sendiri pernah tergolong dalam antara permain layar yang bergelar cerita CINTA. Tidak dinafikan diri ini hampir menjadi seseorang yang BODOH gelaran yang sesuai untuk dinyatakan untuk diri saya pada waktu dan masa itu. Ya!saya sendiri pernah menjadi bodoh akibat kegagalan dalam bercinta bukannya gagal dalam hidup saya sendiri. Bila difikir-fikirkan saya yang sikit punye rock ni seperti hilang perdoman hidup. Keluarga dan kawan2 saya abaikan seperti hanya satu benda yang menyibuk dalam hidup saya rasa kan pada waktu itu . Setiap nasihat teguran saya ibarat kan satu angin yang lalu menitip ditelinga ini…hehe.


Tapi siapalah saya yang boleh menolak dalam satu2 perkara seperti itu bukan! Akibat satu hamba yang saya sayangi saya menjadi buta!buta dalam menilai kasih sayang yang sebenar.Ya!patut saya nyatakan sesungguh nya terima kasih yang tidak terhingga patut saya nyatakan kepada nya kerana memberi ruang dalam diri ini rasa dicintai dan disayangi. Cukup indah!aku rasa kan pada waktu itu ibarat ayat2 yang selalu orang nyatakan INDAHNYE DUNIA BILA AWAK ADA DISAMPING SAYA!wah!jiwang2..hehe tapi itu lah indah tidak seperti yang kita gambarkan ingatlah..sesungguh nya apabila sakit ditinggal memang kita sendiri akan menjadi hampir tidak waras dibuat nye!tipu la…sape2 yang merasa kan masa ditinggal kan hampir jatuh atau pun sudah jatuh dibuat nye heheh PENANGAN orang kate kan!tapi ingat lah sakit ditinggal kan oleh kekasih tidak akan sama seperti sakit tinggal oleh ahli keluarga kita sendiri.INGAT!cinta boleh dicari tapi keluarga kawan2 yang terbaik pasti susah diganti dan dibeli.





Setiap yang terjadi sudah dirancang secara rapi oleh yang maha ESA dan berkuasa dalam satu2 perkara. Dia yang lebih mengetahui apa yang terjadi kepada setiap hamba dimuka bumi ini. Jadi jangan la kita sebagai umat nya menyalahkan kepada takdir atas apa yang tejadi terima dengan REDHA atas apa yang telah ditetapkan oleh NYA yang maha ESA. Ingat jodoh pertemuan ajal maut semua nya telah ditetapkan oleh NYA.

SAPA SAYA!

Hai!hai korang semua!ni pirst time untuk mokcik tulis dalam blog. Saja nak test power main2 tulis2 ni best jugak kn boleh luahkan apa yang jadi dalam life kita kan. Yang best atau pun tidak yang sure setiap yang jadi dalam life ini tak smuenye perfect or indah kan. Kadang-kadang ada naik turun die,macam pantai pulak pasang surut die!hadoi!



Ok2 before ape2 yang mokcik nak kongsi dengan korang tira nk jugak cerita pasal diri mokcik ni hah, Ehem!ehem! nama NURUL ATIRAH..still sebagai life sebagai seorang student yup!student yang banyak dengan cobaan..dugaan hidup!hidup dekat dunia ini kalau xada cabaran xbest jugak kan betul x kalau tidak..xada la orang cakap “belajar melalui pengalaman..mengajar erti kehidupan kan..kan..




Erm mokcik sendiri tak tau la ape nak cerita sangat dekat blog ni..mybe mokcik just boleh berkongsikan cerita mokcik dekat korang semua sepanjang mokcik bergelar seseorang yang bernama “atirah”. Sorry la ye..kat korang semua kalau ayat tira ni kadang2 jiwang2,rock2 mak alam!auw!well hati saya ini bunga2 la..bermadu2 lagi huhu!hope enjoy la baca2 ayat dalam blog mokcik ini k!hip…hipp..horray!