IKLAN PENAJA

Followers

Monday, 6 May 2013

AKU YANG KHILAF

LANTARAN diri ini mula diuji..subahanallah..BARU AKU ingat akan asal usul aku..

LANTARAN diri ini mula jatuh..BARU AKU ingat siapa di belakang aku ini..menyambut aku tanpa RAGU..

SUBAHANALLAH..aku mula alpa..aku yang mula lalai..mengabaikan apa yang terbentang dihadapan mata ini..menongkah langit..aku mule meninggi diri..

aku mula mengabaikan asal usul aku..dari mana aku mula menapak.atas diri siapa diri ini dilahir kan..ya!AKU MULA LUPA..

LANTARAN tamparan yang besar mula mengena diri ini.sakit.AKU MULA TERJATUH..AKU MULA MERINTIH..tapi pada siapa harus aku mengadu..aku mula memandang dan mula melihat ya..maha pencipta aku..YA ALLAH..yang maha memahami..

diri ini yang mula alpa.diri ini yang mula lalai.diri ini yang mula menjauh daripada mu.aku yang hina.mula sujud kepada nye..

diri ini yang mula lupa.jari siapa yang mula menyuap mulut kecil ini sewaktu kecil.yang mendodoi diri ini sewaktu menangis.yang mule mengajar aku.satu demi satu.langkah demi langkah hingga aku berada ditahap ini.YE..AKU MULA LUPA...

khilaf nye diri ni.taksub nya diri ini.atas keseronokan dunia yang aku.ADA-ADAKAN..gelak tawa yang mula dicorak oleh diri ini dari dunia luar..hingga aku lupa SIAPA YANG BERADA MENANTI AKU TANPA JEMU..

aku yang khilaf.aku yang alpa.mengabaikan semua.aku rindu kan semua.aku rindu kan kenangan yang aku tinggal kan.aku rindu kan siapa yang menyayangi diri ini..yang menghargai diri ni..

MEMBANDINGKAN apa yang ada dari tiada.ye aku TERJATUH KEMBALI TERSUNGKUR..aku mula sedar..AKU RINDU KAN KENAGAN AKU..

Saturday, 9 March 2013

aku seorang jururawat u29



Hye!dah lama sangat tak update pasal blog ni.dah makin berlapuk.hisss habuk.habuk!
NOW days!hello!saya dah jadi staff nurse!dah lama tunggu.....

alhamdulillah!...berkat..syukur..masih ada rezeki aku dalam bidang ini!

yup!rasa nak giveup!tapi itulah usaha.dan usaha..allah akan bantu.trust the allah ada yang terbaik sedang direncanakan untuk kita!

don't!give up!NEVER EVER!..
MACAM-MACAM kerja aku buat sebelum dapat gelaran seorang JURURAWAT U29..

BERKHIDMAT UNTUK NEGARA.BANGSA.DAN NEGARA.hah!kau..SKEMA gitu..eceh..

new life..new episod in my life.subahanallah!nikmat syukur sangat..
satu persatu dugaan aku tempuh.yup!banyak sangat sebelum mencapai tahap ini.now!jasa kedua ibu bapa aku akan balas..

15.01.2013-(SELASA)

tarikh aku akan ingat!yup..mendaftar sebagai misi.misi..hamboi ko!dah lama tak dapat gelaran tu.tu yang lain  macam sangat tu teruja dia tu sangat ok!



ondway berdaftar!yup!my father so proud with me.susah senang aku dengan mak ayah.
tunggu punya lah lama juga sampai lah pihak jabatan kesihatan beri surat penempatan.

FINNALY!
HELLO HOSPITAL SELAYANG,SELANGOR


saya melapor diri untuk berkhidmat untuk anda!wah.akan buat sehabis baik.


semoga tahun ini lebih bermakna untuk aku.amin.




Monday, 19 March 2012

senyum..so happy today!


Ya allah..terima kasih untuk kebahagiaan yang engkau berikan kepada aku..

alhamdullilah..so happy sangat!bangun je pagi2 terus senyum..
bersyukur kerana kebahagiaan yang diberikan..
dikelilingi oleh orang-orang yang menyayangi diri ini..
walaupun ada yang tidak menyukai diri ini..tapi siapalah aku untuk menghalang mereka..
walau apa pun..biar kan mereka berbicara..
siapalah kita manusia untuk menutup mulut mereka..
janji jangan yang maha PENCIPTA benci kita sudah...am i right?!

BANGUN..BANGUN JE..terus dengar lagu ni..

AZHARINA:KU BAHAGIA..

"ku bahagia pabila kau tiba..
kau lenyapkan rawan 
kau sedih kau pegi..
tak ingin lagi..."

wah!layan sangat
jiwang2..

"kadang-kadang ALLAH..berikan kita duka..kerana satu saat nanti dia ingin berikan kebahagian yang tidak terhingga kepada kita..."




Sunday, 18 March 2012

DURI ITU SESUATU YANG MENYAKITKAN..TAPI TERSIRAT KEMANISAN..


TIAP orang pernah menangis..
TIAP orang pernah meratap..
TIAP orang pernah merungut..

ERM TIBA-TIBA..waktu macam ini rasa nak update blog pulak..
member mengadu pasal masaalah die..
kena tinggal dengan pakwe die..heii macam-macam yang die cakap antaranye..

"isshh..kenapa mesti aku di dugaan sebegini?kenapa allah tidak adil?kenapa.."dan pelbagai lagi persoalan dan pertanyaan yang ditanyakan..

TAPI INGAT!
mengeluh.dan terus mengeluh..tapi pernah kah mereka terfikir kenapa mereka terpilih menerima dugaan sebegini..mungkin tidak bukan?yup!INGAT~dan terus INGAT!Allah adil!Allah itu sangat mengetahui..kenapa semua ini diturunkan kepada kita..yup!kerana Allah tahu kita mampu menghadapi dugaan nye..

tiap kali apabila halwa telinga aku dengar akan keluh kesah orang sekeliling aku..mengadu mengenai itu,ini, dan pelbagai lagi..kadang-kadang aku sendiri mengadu akan benda yang sama..
tapi bila difiirkan semua..direnungkan..PASTI AKAN HIKMAH..andai ilmu agama nye terfikir akan apa yang tertulis didalam "BUKU perjanjian kita.bersama ALLAH.."
sebelum kita dilahirkan..pasti kita tidak akan mengeluh malah akan bersyukur...

TIDAK SEMUA ORANG AKAN MENGALAMI PENGALAMAN APA YANG KITA ALAMI HANYA KITA SAHAJA YANG TAU SAAT SAKIT MENGHADAPI SESUATU UJIAN ITU..

betul bukan?apa yang aku tuliskan..yup!hanya kita yang tahu pengalaman kita masing-masing..BERSYUKURLAH..kerana tidak semua orang terpilih untuk menghadapi nye..
sekurang-kurangye bila kita menghadapi dugaan itu kita akan lebih menjadi lebih tabah..JATUH UNTUK KALI KEDUA?mesti tidak akan kita tempuhinya..jadi kan pengalaman kita sebagai renungan untuk semua..

PUTUS CINTA..
DITINGGALKAN...
HILANG ORANG YANG KITA SAYANG..
TIDAK DAPAT PERKERJAAN...
GAGAL DALAM PEMBELAJARAN..dan lain-lain

"JANGAN ADA ISTILAH PUTUS ASA..."
jadikan ianya sesuatu cabaran buat diri kita..percayalah..lepas dari segala yang kita tempuhi kita akan lebih tabah..

"LEARN FROM EXPERIENCE..."
adalah sesuatu yang sangat-sangat berharga...


HAK MILIK: MOKCIK ATIRAH
TIME:PETANG YANG HUJAN

Monday, 12 March 2012

Andai ini yang tertulis..




Hye dah lama rasa tak update blog ini..
naik bersawang rase nya..ok kali ini saya nak cerita pasal TAKDIR..
yup!korang semua mesti tau kan maksud yang tersirat DAN tersurat melalui maksud TAKDIR..
...
...
ANDAI INI YANG TERTULIS..

yup!semua orang sudah dituliskan sebelum kelahiranya kita kedunia ini untuk bergelar sebagai seorang anak,lelaki,perempuan,isteri,suami dan sebagai nye..
setiap kite telah dituliskan takdir apa akan jadi kepada diri kite..apa dugaan yang akan kite tempuhi..
rezeki yang macam mana..jodoh..dan sebagai nye..sewaktu kite didalam rahim ibu kite lagi..
JANJI yang pasti kite telah buat dan lakukan kepada yang maha pencipta..
...
...
...

ANDAI telah tertulis jodoh aku bukan untuknye sesungguhnya aku redha..
ANDAI tertulis aku hanya satu singgah didalam hidupnya aku redha..
ANDAI si dia bukan untuk aku tetapi milik orang yang lebih layak dari aku..aku redha.
...
sejauh mana kita hendak melawan takdir..sekuat mana kita hendak menidakkan apa yang benar dan jika seharusya tejadi perkara itu PASTI akan terjadi jua..
ingat JANJI kita kepada yang esa..telah kita lakukan..apa yang pasti TERIMA DENGAN HATI TERBUKA..
kerana mungkin itu yang lebih baik untuk kita sebagai umat di muka bumi ini bukan?
...
...
...

KEJAR apa yang pasti terjadi didepan mata kita dahulu..perkara yang mungkin akan lebih membahagiakan kita..
apa yang pasti SENYUMAN kepuasan akan terbit dibibir kita nanti..
beri kebahagian kepada kedua ibu bapa kite..
beri kepuasan dan keseronokan kepada diri kite terlebih dahulu..
beri kan ruang kepada diri kite memiliki.ASET yang pasti menjamin kehidupan kite terlebih dahulu..
KERJAYA..
PENDIDIKAN..
HARTA.. DAN AGAMA..
....
ingat JANJI ALLAH itu yang pasti..sejauh mana kite lari jika ANDAI INI TAKDIRNYA..JODOH AKU..pasti tidak kemana...
...
...
...
YA ALLAH,JIKA IA DITAKDIRKAN..UNTUK KU..
DEKATKAN LAH KAMI..
ANDAI DIA BUKAN MILIK KU JAUHKAN LAH KAMI...
JIKA ITU YANG TERBAIK UNTUK AKU DAN DIA..
AMIN..



Tuesday, 10 January 2012

KENALI DIRI MELALUI WARNA!



hye kamu-kamu semua..ok2 kali ini mokcik nak kongsi pulak personaliti kita masing melalui warne..yelah kadang2 melalui warne ni baru lah kite dapat kenal diri masing2..yang ini mokcik ambil dari rujukan buku so mehh ler..kite tilik..eh!bukan tilik nasib tau..tapi tilik diri masing2 warna mana yang selalu kita suka...

selamat membaca!

Putih - pendiam(sorry tak boleh buat warne putih) colour ni mokcik suke nampak suci murni je kan..tapi tu lah..sape2 yang suke warne ni seorang yang pendiam sikit la..kira macam tak banyak mulut..

biru - jujur-wah!tang ni sape2 yang suke wrne biru ni sangat2 la..bagus kita kawan dengan die sebab kawan yang jujur lah..paling bgus untuk kite ada..kawan yang ada time susah dengan senang..

merah - panas baran-err!sape2 yang suke warne ni panas baran..tpi ikut kajian yang lain warne merah ni..melambangkan..berani and romantik gitu..



hijau - peramah-wah!sape2 yang suke warne hijau ni peramah..tapi bukan banyak mulut...

ungu - comel-yup!sape2 yang suke warne purple ni kire dalam golongan comel la..kire orang cakap..kalau seseorang yang suke warne purple ni bila kite lihat penampilan die rase macam sejuk mata memandang gitu!

pink - nakal-erm yang hat colour ni..mokcik tak habis selidik lagi maybe betul la..seseorang yang suke warne pink ni..ada sifat nakal yang semula jadi..tapi bukan nakal kenakan orang lain ye..

hitam - perangai pelik-yup!warne hitam ni menujukkan seseorang itu jenis kita susah nak ramal tingkah laku die..senang cerita senang berubah-ubah..




coklat - klakar dan semula jadi-coklat pulak jenis seseorang yang senang kite untuk bergurau..atau bergaul..kire mereka yang sukakan warne coklat ni..jeni happy gud lucky!sape2 yang kawan dengan mereka akan mudah terseyum atau gembira..

kuning - manja-kuning..satu warne yang nampak lembut die..walaupun terang,kire macam seseorang yang sukekan warne kuning ni..jenis yang manja orang die..walaupun luaranye menujukan kekasaran die..

oren - personaliti yang menarik-cantik menarik!warne oren..tingkah laku mereka yang sukekan wrne oren ni..sangat2 menarik perhatian orang yang memandang..

kelabu - pandai menjage hati kawan-yup!warne kelabu ialah seseorang yang sangat2 menjaga hati kawan mereka kalau boleh..mereka akan ambil hati kawan mereka dengan sebaiknye!

jingge - brutal atau erti kata lain "gila-gila"



Monday, 9 January 2012

Kata hati ini by:mokcik atirah






Kata hati ini selalu inginkan yang terbaik perfect bak kate orang putih.tapi,PERFECT kah diri ini untuk mendapat yang terbaik??cukup kah diri ini untuk menerima yang terbaik yang cukup sifat dalam dan luarannya cukup kah diri ini??


Ya!kadang-kadang diri ini selalu bertanyakan kenapa orang itu boleh dapat yang kacak yang baik yang soleh dan sebagai macam yang..yang..??hemm tapi pernah tak korang bertanyakan kepada diri masing2 setiap yang diaturkan oleh diri kita ini adalah hasil dan acuan yang sesuai yang telah ditentukan oleh-NYA untuk diri kita sendiri atas setiap tingkah laku yang kita lakukan sendiri.



Bak kata orang dulu2 atau pun sekarang la.. “kalau jahat diri kita ini..jahat jugak la yang kita akan dapat..kalau permalas diri kita ini untuk solat..pemalas jugak lah yang akan kita dapat..semua nya mengikut tingkah laku kita sendiri..”erm..yeke??tapi kalau kita ini jahat sapa lah pulak yang akan ubah diri kita yang jahat ini kalau jahat jugak yang kita akn dapat btul tidak?!Jadi semuanya yang atas sudah tentukan,kita sebagai hamba dia terimalah dengan seadanya.